fbpx

Hei! Danes izgledaš čudovito!

O posvojitvah, pasji sreči, Jelly in Gummy

O posvojitvah, pasji sreči, Jelly in Gummy

Že poznaš Jelly in Gummy?

O tem, kaj pomeni odgovorna posvojitev, kaj prinese s seboj in kako zelo ti lahko živali spremenijo življenje sem govorila z njuno Karin...

Jelly in Gummy sta dve pasji lepoti, ki imata čisto svoj instagram profil s krasnimi fotografijami in res poučno vsebino.

Kako bi na kratko opisala sebe oziroma vse vas?
Toliko, da vas spoznamo.

Za profilom se skrivam Karin, včasih pa “prileti mimo” tudi Jure. Prihajamo iz osrednje Slovenije. Jaz se ukvarjam s fotografijo in delam kot novinarka. Jure je včasih delal kot DJ, sedaj pa je v radijskih vodah in dela kot voditelj na dolenjskem radiu. Če se le da, se vsak konec tedna odpravimo na izlete po Sloveniji. Obožujemo naravo in raziskovanje novih krajev. Seveda sta punci vedno z nama kamorkoli greva.

Kako sta prišli v vajino življenje?
Kakšni sta njuni zgodbi?

Prva kosmatinka, ki se nama je pridružila je bila Jelly. Aktivisti slovenskega Zavoda Pit so Jelly (prej ji je bilo ime Jang) skupaj z njeno mamico Jin rešili iz ulic Srbije. Psičko Jin so posvojili najini prijatelji. Jelly pa je pritačkala v najin dom, ko je imela približno pet mesecev.

Gummy je bila tako kot Jelly rešena iz ulic Srbije, vendar ima ona malo drugačno zgodbo. Njo so najprej posvojili drugi ljudje, ki pa jo niso prišli iskat, ko je prispela v Slovenijo. Ko sem zasledila njeno zgodbo, sva se odločila, da se pridruži naši družini.

Ali sta imeli kakšne težave s socializacijo? Zaupanjem v ljudi, živali? Kako sta se sprva razumeli med seboj?

Nobena od psičk ni imela problemov s socializacijo. Predvidevam, da je njuna starost tukaj odigrala veliko vlogo. Obedve sta imeli ocenjeno starost pet mesecev, ko sta prišli k nama. Da bi imeli nek hud strah do ljudi ali živali nista nikoli pokazali. Je pa res, da je Jelly veliko bolj nežnega in prestrašenega karakterja, zato mogoče rabi malo dlje časa, da se navadi. Gummy pa bi lahko rekla, da je včasih celo pretirano vesela vsega. Ko jo kdo začne božat se zna od veselja in sreče tudi polulat.

Punci sta od vsega začetka najboljši prijateljici in nikoli ni prišlo od kakršnihkoli nesoglasij med njima.

Nadaljuj stavek: ''Odkar imam Jelly in Gummy sem... Zagotovo drugačen človek kot bi bila sicer. Začele so me zanimati drugačne teme in stvari. Punci sta zame kot nek "pobeg" od vseh problemov.''

Posvojene živali običajno nosijo s seboj pretekle travme in strahove. Pa tudi zdravstvene težave se lahko pokažejo šele po posvojitvi.

Kakšne so vajine izkušnje in na kaj bi opozorila vse, ki se odločajo za posvojitev živali?

Naj že takoj povem, da kuža za seboj vedno prinese tudi stroške. Se mi zdi, da se tega ljudje na žalost premalo zavedajo. Midva sva se hvala bogu tega že takoj na začetku zavedala. Jelly je v primerjavi z Gummy popolnoma zdrava. Z njo smo bili v treh letih in pol maksimalno petkrat pri veterinarju. Naša Gummy pa ima na žalost več “smole” pri zdravju. Najprej so bile težave z vnetji in po vseh pregledih smo končno prišli do diagnoze: nabiranje struvitnih kristalov v ledvicah. Tako mora Gummy doživljenjsko jesti dietno hrano. Naslednja stvar pa je bila huda displazija kolkov, ki smo jo decembra lani z operacijo uspeli rešit. Res ne želim, da bi naša zgodba koga odvrnila od posvojitve kužka, ker je to res ena najlepših možnih stvari.

Opozorila bi samo na to, da je potrebno biti pripravljen na vse, kar to lahko potegne za sabo.

Kljub temu, da bi naredil za njih vse in se ti smilijo, moraš tudi v težjih trenutkih in težkih odločitvah ostat močan.

Kako sta se vidva soočala s temi preizkušnjami?

Še zdaj se spomnim, ko sem bila z Gummy pri ortopedu na pregledu in njegove besede, ko je videl njeno rentgensko sliko in rešitve, ki so bile možne pri njeni tako hudi displaziji kolkov. Lahko rečem, da se z Juretom niti za trenutek nisva obotavljala in bila obadva takoj mnenja, da Gummy čimprej pride do operacije, ker brez nje na žalost ne bi imela dobre prihodnosti.

S prvim dnem, ko sta punci pritačkali v najin dom sta postali del družine za katero se bova vedno borila, do konca.

Kaj je tisto kar sta vaju Jelly in Gummy naučili, oziroma vaju še vedno učita?

Jelly in Gummy sta naju res ogromno naučili. Jelly je bil najin prvi kuža, ki sva si ga obadva zelo dolgo želela. Zato je ona tista prva, ki naju je popeljala v pasji svet. Jelly zna biti včasih pri nekaterih stvareh zelo prestrašena. Zato naju je zagotovo naučila to, da se v stvari ne sili in se bodo slej, ko prej same zgodile. Gummy pa je druga zgodba. Lahko stavim, da je ona najbolj vesel pes, kar jih imaš možnost spoznati. V življenju je pretrpela res veliko, ampak ona se ne ozira na to in ti želi na kakršen koli način polepšati dan.

Kaj se ti zdi po tvojih izkušnjah tisto, kar ljudje zapostavljamo in pozabljamo pri živalih?

Mogoče se bo slišalo klišejsko ampak zagotovo to, da živita za trenutek in znata res uživati, brez nepotrebnega stresa. Hvala bogu se je za njiju življenje obrnilo v pozitivno smer, ker če bi ostali tam, kjer sta bili… Ahh raje ne razmišljam.

Na Instagramu imaš profil @jellyandgummy, na katerem objavljaš res krasne fotografije Jelly in Gummy in izobraževalne vsebine. 
Si že od začetka ustvarila profil z namenom, da izobražuješ?

Ali si ga sprva ustvarila zaradi vaših spominov?

Na začetku je bil to profil le od Jelly, namenjen prav spominom. Fotografije in posnetki se na telefonu hitro zgubijo, tukaj pa ostanejo. Profil je bil ustvarjen 28. maja 2018 (kmalu praznujemo), ko se mi zdi, da slovenski živalski profili še niso bili tako v porastu. Sem pa zelo vesela, da so se sedaj tako razširili in smo s kar nekaj lastniki postali res dobri prijatelji. Našemu profilu sedaj z veseljem dodajam tudi izobraževalne vsebine. Če bom na tak način dosegla, da bo nekdo izvedel nekaj novega, sem izpolnila svoj namen.

Iiin še zadnji, seveda ne gre mimo kristalov.
Poznaš kristale in jih uporabljaš, ali se šele spoznavaš z njimi?

Moram priznati, da se pred tvojim profilom nikoli nisem kaj dosti zanimala za kristale. Zdaj pa vsak dan z radovednostjo pregledam profil, če bom izvedela kaj novega.

Zate pa imam eno super novico! Od začetka oktobra 2021 imata Jelly in Gummy spletno stran www.jellyandgummy.si, kjer na enem mestu najdeš ideje in napotke za izlete s tvojim ljubljenčkom. 

Juhuu, prispel/a si do konca. Namen intervjuja je, da izveš nekaj novega, ti da temo za razmišljanje, ali pa samo razširi tvoje dosedanje znanje.
Uživaj s svojim ljubljenčkom in se bereva!

Tudi Oli je posojena sreča.

In blazina Kiara s kristali za podporo tvojega ljubljenčka je nastala ravno zaradi njega. Da mu je pomagala pri njegovih strahovih in travmah.

Potrebuje tudi tvoj živalski družinski član dodatno podporo?

Si želiš biti obveščen/a o novem blogu?
Spoznavati svet kristalov, sporočil, ki nam jih nosijo živali, energij, Lune in posebnih dni?

Moj namen je, da se ti odpre nov pogled na svet, izveš kaj novega in ti sporočila pomagajo do boljšega počutja in življenja, kakršnega si zaslužiš ti in tvoj živalski prijatelj. 

Prijava na e-novice je brezplačna in lahko se kadarkoli odjaviš.

Ps: ob prijavi prejmeš v prvem mailu tudi e-knjigo o kristalih za podporo tvojega doma.

error: Content is protected !!
Scroll to Top